Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk, ook als fotograaf. Helemaal nu fotograferen steeds toegankelijker wordt voor iedereen. Dat is mooi want foto’s maken is leuk, of je dat nou professioneel doet of gewoon op vakantie. De toenemende populariteit van fotografie zorgt voor een verzadigde markt. Het is daarom des te belangrijker om je als professional te blijven onderscheiden in techniek en creativiteit. Met die gedachte in mijn achterhoofd schreef ik me in voor de Summer School van de Nederlandse Fotovakschool. Terug de schoolbanken in! In deze blog wil ik jullie meer vertellen over de verschillende technieken die ik behandeld heb tijdens de opleiding. De resultaten van de opdrachten deel ik onderaan de bijbehorende tekst. Ik heb natuurlijk ook een eindopdracht gemaakt, daarover lees je in mijn volgende blog meer. Let’s Go!
Portretfotografie
Pfoe een opluchting… Op de eerste dag gingen we bezig met portretfotografie. Dat is iets waar ik ruime ervaring mee heb. Toch waren er die dag voor mij ook genoeg uitdagingen. We gingen namelijk in zwart-wit fotograferen. Ik plaats mijn foto’s vaak achteraf in zwart-wit maar blijkbaar heeft iedere moderne camera ook een standaard zwart-wit modus. Weer iets geleerd! De wereld in zwart-wit ziet er natuurlijk heel anders uit. Gelukkig had ik vriendelijke mede-cursisten die wel model wilden staan. Tijdens de periode van de Summer School verbleef ik namelijk in een hotel. En probeer dan maar eens aan goede modellen te komen…
Opdracht: Zwart-wit portretfotografie.
Sluitertijd en diafragma
De basics van fotografie: sluitertijd en diafragma. Samen met de ISO, misschien wel de drie belangrijkste waarden in de fotografie. In mijn studententijd werkte ik bij de MediaMarkt op de camera afdeling. Toen moest ik al veel leren over deze onderwerpen, om klanten goed te woord te kunnen staan. Toch was het heel fijn om een opfrisser te hebben. Voor de diafragma opdracht was het de bedoeling om een foto te maken met een onscherpe achtergrond. Tsjah en dan moet je je behelpen in een hotel. Gelukkig was de mini bar goed gevuld en kon ik twee flesjes wijn als model gebruiken. De sluitertijd opdracht had met water te maken. Dat werd dus of het bad of de kraan. Met mijn motoriek was de camera waarschijnlijk in het water gevallen. Het werd dus de kraan.
Opdracht: Diafragma (onscherpe achtergrond creëren).
Opdracht: Sluitertijd (water bevriezen).
Lichtbronnen
Spelen met licht is één van mijn favoriete aspecten van fotografie. Maar… hoe mooi spelen met licht ook kan zijn, het is zeker intimiderend. Tegenlicht, strijklicht, frontaal licht, de juiste lichtbron maakt of verpest een foto. Een goed iets om mee te oefenen dus! Samen met mede-cursist Tigo ging ik op pad om te spelen met verschillende lichtbronnen. Mijn favoriete foto maakte ik in een oude parkeergarage onder een TL-lamp. Door mijn diafragma hoog te zetten en de sluitertijd snel, creëerde ik een donkere omgeving met één lichtbron van boven. Daarnaast maakte ik nog een foto met tegenlicht en strijklicht.
Opdracht: Lichtbronnen. In de parkeergarage met duistere achtergrond. De lichtbron bovenaan is een TL-lamp.
Opdracht: Lichtbronnen (tegenlicht).
Opdracht: Lichtbronnen. Strijklicht (licht van de zijkant) in een parkeergarage.
Schaduw
Waar licht is… is schaduw. Het was dan ook logisch om naast licht ook met schaduwen te spelen. Eén van de redenen waarom ik aan de Summer School begon, was omdat ik graag originele foto’s maak. Spelen met schaduwen is daarin een belangrijk onderdeel. Zonder de aandacht te veel van het model af te leiden heb ik getekend met schaduw. En ja… ik koos toch weer voor portretfotografie. Op de fotovakschool mag en kan alles. Toch merkte ik ook tijdens de opleiding dat het fotograferen van mensen mij het meest trekt. Alleen maar een mooie bevestiging dat portretfotograaf de beste keuze was voor mij.
Opdracht: Schaduw. De schaduwen op deze foto zijn van luxaflex.
Lange sluitertijd
Tekenen met licht: het kan! Als je een donkere ruimte creëert en een lange sluitertijd instelt, dan kun je prachtige foto’s maken met behulp van kunstmatig licht. Vroeger deed ik dat wel eens met oud en nieuw door met sterretjes te tekenen. Maar die skills heb ik tot een hoger niveau getild tijdens de Summer School. Onderstaande afbeeldingen zijn namelijk niet gephotoshopt. Hoe kan ik dan deze foto’s gemaakt hebben? Je neemt een model (Tigo, die van de lichtbronnen), een assistent (Hanne) en een aansteker. Terwijl Tigo als een standbeeld poseert, maak ik de foto waarin de camera op de BULB stand staan. Flitst Hanne kunstmatig bij en gaat ze vervolgens met een aansteker langs de vingers van Tigo. Hoe cool is dat! Geen Photoshop, wel licht!
Opdracht: Lange sluitertijd. Spelen met vuur was nog nooit zo leuk!
Opdracht: Lange sluitertijd. Hier kwam geen Photoshop aan te pas.
Opdracht: Lange sluitertijd. Krijgen jullie hier ook Avatar vibes van?
Compositie
Een goede compositie is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van (portret)fotografie. Na uitgebreide uitleg over verschillende composities was het tijd om op pad te gaan. Ik speel tijdens mijn werk als fotograaf niet vaak genoeg met compositie. Dat komt omdat ik een vaste compositie heb die voor mij werkt en waar ik niet vaak van afwijk. Extra leuk dus om dit een keer helemaal uit het raam te gooien.
Opdracht: Compositie. Een mini raampje, een nooduitgang en een model. De perfecte ingrediënten om compositie mee te oefenen.
Studiofotografie
Ik fotografeer (bijna) altijd op locatie. Wel heb ik in het verleden een studio gehad, maar daarin werkte ik vooral met continulicht. Werken met flitsers was dus een onderwerp waar ik nog veel over kon leren. Samen met mijn medestudenten ging ik de studioruimtes in om te oefenen met verschillende flitstechnieken. Hoe belicht je je onderwerp fatsoenlijk? Wat belicht je wel/niet? Wanneer is het licht flatteus of te hard? Dit zijn allemaal afwegingen die je moet maken als je met kunstmatig licht fotografeert. Uiteindelijk was dit het onderdeel waar ik het meest van geleerd heb. En dat komt goed van pas aangezien ik momenteel op zoek ben naar een studioruimte!
Opdracht: Studiofotografie. Ik merk dat ik zwart-wit portretten toch vaak het meest krachtig vind als ik in de studio fotografeer.
Opdracht: Studiofotografie.
Opdracht: Studiofotografie.
Fotoketting
Aan het begin van de opleiding kregen twee studenten een abstracte foto toegestuurd van de docent. Aan hun de taak om op basis van deze foto een foto te maken en die naar de volgende student te sturen. Die student maakte op basis van die foto een foto en stuurde deze weer door. Uiteindelijk ontstaat er een kettingreactie van foto’s waarbij op de laatste dag de eerste foto van de opdracht vergeleken wordt met de laatste foto. Ik was de eerste student die de foto te zien kreeg en moest een foto maken op basis van een kleurige abstracte afbeelding. De afbeelding van de docent heb ik als achtergrond op mijn laptop geplaatst waardoor de kleuren op mijn toetsenbord schenen. Daar heb ik een zwart vel papier op gelegd met een lippenstift er op. Dat was mijn eerste foto. De tweede foto ontving ik van een medestudent. Een kleurrijke bedoeling. Ik kan me niets kleurrijkers voorstellen dan de 3D printer van mijn vriend met alle bijbehorende RGB lichtjes. Dat was mijn tweede “fotoketting” foto.
Opdracht: Fotoketting. Foto 1 gemaakt door mijn laptop als lichtbron te gebruiken.
Opdracht: Fotoketting. Foto 2: De 3D printer van mijn vriend.
It’s a wrap!
Zoals jullie hierboven lezen hebben mijn medestudenten en ik heel wat technieken behandeld. Daarnaast hebben we nog zaken als witbalans, storytelling, beroemde fotografen, Photoshop, Lightroom, creatief denken, vrij werk en nog veel meer besproken. Ik vond het ontzettend waardevol om met een klas gemotiveerde (en hele leuke) fotografen aan de slag te gaan met deze thema’s. Uiteindelijk is mijn technische kennis er groter door geworden en ben ik flink uit mijn comfort zone gegaan. Waardoor ik nog meer leuke, nieuwe technieken durf uit te proberen. Aan het einde van de opleiding volgde er nog een eindopdracht. Plus… een eindbeoordeling. Wat dat is geworden lees je in de volgende blog.
© 2024 – Anne-Wil Meulman Photography